Sonora.ID - Teks deskripsi merupakan teks yang bertujuan untuk menggambarkan atau melukiskan pengalaman, pendendengaran, perabaan, penciuman, dan perasaan situasi atau masalah.
Dalam teks deskripsi ini penulis berupaya memindahkan kesan-kesan, hasil pengamatan, dan perasaannya kepada pembaca dengan menyampaikan sifat serta semua perincian yang dapat ditemukan pada objek tersebut.
Teks deskripsi ini pun biasanya terdiri atas pendahuluan, deskripsi utama, detail tambahan, dan bagian simpulan.
Berikut ini kami sajikan kumpulan contoh teks deskripsi bahasa Jawa tentang makanan tradisional lengkap dengan artinya, dikutip dari berbagai sumber.
Baca Juga: 7 Puisi Kemerdekaan Untuk 17 Agustus 2023 dalam Bahasa Jawa: Bangkitkan Rasa Nasionalisme!
Contoh Teks Deskripsi Bahasa Jawa Makanan Tradisional dan Artinya
Contoh 1
Sega Liwet
Sega liwet mujudake panganan tradhisional khas Solo, Jawa Tewngah kang digawe saka beras kang dimasak karo santen, rempah-rempah, lan godhong salam saengga nuwuhake rasa lan ganda kang khas.
Biyasane sega liwet disuguhake kanthi dikancani sawetara lawuh kaya iwak pitik goreng, endhog, lan maneka janganan.
Senajan sega liwet ing jaman saiki wis bisa ditemokake ing maneka dhaerah. Nanging dhahar sega liwet khas Solo ing kutha Solo bakal nuwuhake rasa kang beda.
Mulane ora nggumunake yen akeh pawongan kang adoh-adoh saka maneka kutha teka menyang kutha Solo ora mung pengin nonton wisata kang ana ing kutha Solo.
Nanging mung pengin ngrasakake dhahar sega liwet khas Solo kang wis kondhang nganti tekan mancanegara.
Terjemahannya:
Sega liwet (Nasi liwet) merupakan makanan tradisional khas Solo, Jawa Tengah, yang terbuat dari nasi yang dimasak dengan santan, rempah-rempah, dan daun salam, sehingga menciptakan cita rasa yang khas dan unik unik.
Biasanya sega liwet disajikan dengan beberapa lauk pauk seperti ayam goreng, telur, dan aneka lauk pauk.
Meskipun sega liwet kini tersedia di banyak daerah, namun menyantap sega liwet khas Solo di kota Solo akan memberikan cita rasa yang berbeda.
Oleh karena itu, tidak heran jika banyak orang dari jauh, dari berbagai kota datang ke kota Solo dan tidak hanya sekadar ingin mengunjungi wisata yang ada di kota Solo saja.
Tapi juga ingin mencicipi sega liwet khas Solo yang sudah terkenal bahkan sampai mancanegara.
Contoh 2
Ing Indonesia iki ana maneka jinis dhawet, nanging sing paling unik yaiku dhawet goreng saka Purworejo, Jawa Tengah.
Senajan jenenge dhawet goreng, nanging ing penyajiane dudu dhawete sing digoreng. Jalaran sing digoreng yaiku bumbu lan racikan bahan-bahan liya kang disajekake ing samangkok dhawet goreng.
Beda kaya umume dhawet sing digawe saka glepung beras utawa pathi tela. Dhawet sing digunakake kanggo nggawe dhawet goreng iki digawe saka glepung ganyong.
Pamilihan glepung ganyong minangka bahan utama jalaran ganyong duwe rasa legi kang khas.
Carane nggawe dhawet saka glepung ganyong iki padha karo dhawet umume. Glepung ganyong disampur banyu lan disaring. Sawise kuwi banjur digodhog.
Bareng dirasa cukup lan wiwit adhem. Dhawet banjur dicithak. Yen wis dicithak dhawet siyap diracik karo bahan-bahan liyane.
Bahan liyane sing diracik yaiku capar, tahu sing wis diris cilik-cilik lan digoreng, sambel, bawang goreng, lan juruh.
Unike juruh kang digunakake kanggo nggawe dhawet goreng iki ora kaya juruh ing dhawet umume kang digawe saka banyu gula. Juruh sing digawe kanggo nggawe dhawet goreng iki digawe saka nira klapa.
Sarehne juruhe nganggo nira klapa, rasa legi ing samangkok dhawet goreng iki luwih duwe rasa kang khas dibandhingake juruh kang digawe saka gula kang dicairake.
Sabanjure maneka bahan kang diracik dadi siji iki ndadekake rasa kang ing samangkok dhawet goreng ora mung seger lan legi, nanging uga pedhes lan gurih.